Satul Pisculesti din comuna Tinosu, judetul Prahova, se afla la aproximativ 30 km sud de localitatea Brazi, pe malul drept al riului Prahova. Aici, in ziua de 21 martie 2005, semnatarii acestui articol, impreuna cu dl Gheorghe Cohal de la ASFAN - Romania, au stat de vorba cu un om care are in curtea sa o cetate dacica.
Bogatul sarac
Dl Mihai Olteanu s-a nascut la 25 iunie 1956 in Ploiesti si locuieste in prezent intr-o gospodarie a carui temelie a fost pusa, prin anii 1959-1960, de bunicii sotiei sale, care cumparasera, prin 1930, un petic de pamint la Pisculesti, teren pe care se gasea si un deal, sub care nimeni nu stia cu precizie ce se ascunde. Interlocutorul nostru, stapin cu acte in regula, are in prezent o casa frumoasa, cu o curte bine intretinuta, dar nu are curent electric, desi linia de tensiune trece la citiva zeci de metri de el, iar apa potabila si-a tras-o, printr-un furtun nesfirsit, dintr-un izvor. Asadar, modern, dar cu conditii de acum… 100 de ani. Om muncitor, dl Olteanu a cautat sa foloseasca cit mai chibzuit terenul pe care il are, inclusiv "dealul" din fundul curtii, numai ca, arindu-l, au aparut surprizele, care se tin si acum lant.
Arheolog fara voie
Relatarile dlui Olteanu curg apoi domol, ca si timpul ce s-a scurs peste istoria nestiuta, ingropata in acel loc. "Primul roman care a vorbit despre cetatea dacica de la Tinosu a fost Cezar Bolliac (1817-1881), care a fost nu numai om de litere, ci si arheolog. Mai tirziu, un profesionist, arheologul Radu Vulpe, impreuna cu sotia sa, a venit, a cercetat si a atestat existenta cetatii dacice in acest loc, scotind la iveala diverse obiecte metalice si cioburi de ceramica. Necazul este ca, desi dacii au fost un popor puternic, apreciat nu numai de vecini, ci si de alte semintii mai de departe, nimeni nu vrea sa recunoasca acest lucru, iar noi nu acordam atentia cuvenita propriei noastre istorii. Eu si familia mea am gasit, fara eforturi mari, diverse vestigii, intre care si un picior de pahar de lut ars, care dovedesc ca dacii care au stat aici erau bine organizati, din toate punctele de vedere. Am sapat cinci gropi si la toate, la 1,20 m adincime, am dat peste niste dale de piatra, de cite 50 cm patrati si 12 cm grosime, confectionate de mina omului, probabil cu peste 2500-3000 de ani in urma, sub care sigur se ascunde ceva". Dintr-o succinta analiza pe care am facut-o ulterior, in asezarea dacica de la Tinosu, printre fragmentele pe care noi le-am gasit acolo, se gasea si un ciob cu desene specifice culturii Tei, apartinind epocii bronzului tirziu, deci de acum peste 3500 de ani, o toarta de urna funerara, slava, precum si zgura vitrificata, semn ca acolo se topeau metale, la temperaturi foarte mari.
Reteaua de tunele si putul de arme
Dl M. Oltenu presupune ca sub gurguiul din curtea sa se ascund niste tunele prin care preotii daci, poate chiar Zamolxe, veneau si apareau in fata poporului. Domnia sa afirma ca aici, in zona Tinosu, exista o retea de galerii subterane, care leaga locurile in care erau sanctuarele dacilor.
Unchiul dlui Olteanu, Petrache S. Gheorghe, nea Gica al lui Soare cum i se zice, om la 80 de ani, nascut si crescut la Tinosu, prezent si el la fata locului, ne spune: "Dacii nu erau pagini, asa cum gresit se sustine. Preotii nostri de azi nu se pot intoarce la credinta dacilor, pentru ca nu pot da inapoi si nu accepta ca strabunii nostri, socotiti pagini, credeau si ei, cu tarie, in ceva. Vechiul popor trac, mai apoi geto-dacii, a fost unul inteligent, care avea relatii comerciale, economice si militare cu lumea larga. Aici sint ingropate comori, rezerve pe care si le-au facut in mod normal. Mosii mei spuneau ca au vazut flacari jucind noaptea, prin diferite locuri, iar aici - si ne arata o adincitura in deal - este un put in care sint, cu siguranta, sabii, sulite, scuturi, dar, probabil, si bani ".
"Noi ce le lasam urmasilor nostri?"
In anul 1996, stapinul cetatii dacice, om de buna-credinta, a anuntat Muzeul de Istorie din Ploiesti despre "averea nationala istorica" ingropata in curtea sa. Bineinteles ca nu a miscat nimeni nici un deget, pentru ca romanii nostri nu sint dornici sa-si cunoasca trecutul. La ce ar folosi Este mai interesant al altora! Prin 2004, la interventia "Gazetei de Prahova", au venit doi arheologi care au confirmat existenta acestui asezamint stravechi. Dar ei au mai spus ceva: "Cetatea a fost arsa voluntar, pe vremea lui Domitian". Adica dacii au dat foc asezarii, pentru a nu ramine intreaga in mina cotropitorilor romani, cei despre care am invatat ca "ne-au civilizat". Dl. Olteanu are insa un alt punct de vedere: "Eu am gasit aceste fragmente de oase, care par umane, arse. Nu dacii au dat foc cetatii de la Tinosu, ci romanii, care, dupa ce i-au ucis pe localnici si i-au jefuit, au incendiat-o. Dacii nu dadeau foc la cetate cu oamenii in ea. Toti arheologii stiu ca fiecare cetate dacica avea un tezaur, o rezerva de aur si alimete, dar putini au vorbit despre aceste rezerve. Aici, la mine, sigur exista ceva, pentru ca aici nu au ajuns, ca in alte locuri, hotii, cautatorii de comori. O comoara este gasita doar atunci cind ii vine timpul, cind cei care au ascuns-o vor sa ne lase sa o gasim. Dar pentru asta trebuie sa facem si noi ceva, sa ne amintim de ei, sa scoatem la lumina ceea ce ei ne-au lasat, si ne-au lasat destule. Dar noi, noi ce le lasam urmasilor nostri Nimic!", ne-a mai spus domnia sa. Spre sfirsitul discutiei, dl Mihai Olteanu ne-a mai spus o concluzie personala, una uluitoare, pe care am auzit-o tot mai des in ultimul timp: "Inaintasii nostri au avut legaturi cu fiinte din alte lumi ceresti. Nu sintem singuri in Univers, iar dacii citeau in stele cum citim noi intr-un ziar si stiau despre ele mult mai mult decit stim noi azi". Ce vrea, de fapt, romanul nostru "Vreau sa fac aici o tabara pentru tineret, sa scoatem din maruntaiele pamintului ce este ascuns si sa le redau tarii, pentru ca istoria ingropata aici este a noastra, a romanilor. Nu am primit nici un fel de sprijin de la autoritati. Un preot ortodox mi-a adus pe cap un popa din Anglia, care avea bani multi, dar eu vreau ca acest lucru sa fie facut de romani, nu de straini. La citeva banci, unde m-am dus pentru o sponsorizare, m-au considerat nebun. Asa e, azi sa fii patriot inseamna sa fii nebun!". Chiar asa o fi oare Il ajuta cineva pe dl Mihai Olteanu, stapinul cetatii dacice din satul Pisculesti, comuna Tinosu, judetul Prahova Daca deschideti un club, Clubul Vechilor Daci, toti trei semnatarii acestui articol roaga sa fie trecuti in rindul membrilor fondatori. Va multumim!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu